Търсене на имоти
banner

Данък „Сгради“ става по-висок за Панчерево, Банкя и Природен парк „Витоша“

Промени в Закона за местните данъци и такси определят увеличение на данък „Сгради“ от 2019г. за хората, които притежават ваканционни имоти в курортни селища. Това означава, че много от жителите на Банкя, Природен парк „Витоша“ и Банкя ще трябва да плащат около 2,5 пъти по-големи налози, тъй като споменатите населени места са със статути на балнеолечебни курорти, а „Витоша“ – на планински курорт. Разбира се, нарастването няма да засегне тези, за които жилището е основно, както и други, които са регистрирали собствеността си като туристически обект за настаняване по Закона за туризма.
 

От Столична община е направено предложение местният парламент да гласува и одобри най-ниските, предвидени от Закона, ставки – за второ жилище в Банкя 5 промила, а в Панчерево и ПП „Витоша“ – 4,5 промила. Ако Общинският съвет /ОбС/ приеме обсъжданите промени, собствениците на имот, който не е основен дом, в някое от тези три населени места, ще усетят голяма разлика, тъй като до момента, налогът е в размер на 0,185 промила върху данъчната оценка.
 

Въпреки, че базите данни на различните общини все още не са свързани, ако се констатира, че някои човек е декларирал повече от един имот на територията на цяла България като основно жилище, той ще загуби правото на 50%-ното облекчение и ще плаща пълните размери на данъците за всяко едно от жилищата.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини