Търсене на имоти
banner

Евродепутат не одобрява искането на общините за данък върху земята

Евродепутат не одобрява искането на общините за данък върху земятаЕвродепутатът от ГЕРБ /ЕНП/ Преслав Борисов се възпротиви на идеята на Националното сдружение на общините да се облагат с данък земеделските земи. На организираната от него кръгла маса за предизвикателствата пред селскостопанския сектор в голф комплекса „Лайтхаус” край Балчик той обясни пред журналисти позицията си. Мотивът му е, че в България има много пустеещи земи- собствениците им няма на кого да ги дадат за обработване. А и те самите не могат да ги обработват- било защото са на възраст, или не разполагат с необходимата техника. Защо трябва да ги наказваме?, запита риторично Борисов.

Сдружението на общините периодично повдига въпроса да се въведе данък върху нивите. Представителите на местната власт изчисляват, че в бюджетите им ще влизат годишно по 19 млн. лв. при минимален налог от 1 лв. за декар. Мотивът им е, че от собствеността единствено земеделските площи не са обложени. А данъкът от тях би помогнал за социални дейности.

Експерти по недвижими имоти обаче също са против искания налог. Според тях това ще е от полза за арендаторите. Хората, които обработват земята ще намалят рентите, поставяйки собствениците „на колене”. Най-вероятната реплика на арендаторите: „ако не си съгласен с рентата, няма да ти взема земята за обработване, а ти си плащай данъка” ще принуди наследниците на ниви да се съгласяват с все по-ниски ренти. Освен това не е ясен механизмът за евентуалния данък. Земеделските площи са с по няколко наследници, често живеещи в различни населени места. Администрацията ще изразходва повече средства, за да им изпрати писма за данъчните задължения, отколкото са очакваните приходи.  


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини