Търсене на имоти
banner

Експерти оценяват 2014 г. като най-успешна за имотния пазар

Експерти оценяват 2014 г. като най-успешна за имотния пазар
Изминалата година беше най-успешна за имотния пазар от началото на кризата. Това се казва в Годишния анализ на пазара на жилищни и ваканционни имоти за 2014 г. на Bulgarian Properties, публикуван на страницата на компанията. Експертите отчитат, че е приключил спадът на цените на имотите и това е стимулирало клиентите да се върнат отново на пазара. Активизирали са се българските купувачи, които придобиват имоти в най-големите градове на страната и в резултат на това се отчита ръст на продажбите и положителни промени в цените за първи път от началото на кризата.

Според данните на Bulgarian Properties средната цена за 2014 г. на закупените апартаменти в София е 79 100 евро при 61 500 евро за предходната година. Ръстът на средните цени се обяснява с активизиране на средния сегмент на пазара и са реализирани сделки между 60 000 и 100 000 евро, които са били рядкост предишните години. Същевременно са се увеличили сделките с имоти в луксозния сегмент на цени над 100 000 евро.

Имотите в Банско и други ски курорти в България продължават да поевтиняват, но спадът на цените вече е само -5%. На рекордно ниски ниво от 20 100 евро е средната цена на апартамент в Банско. Тази цена е изключително достъпна за местните купувачи и това е обяснението, че 50% от сделките в Банско са извършени от българи, а в другите два популярни зимни курорта- Боровец и Пампорово, българските купувачи достигат 90 на сто. Експертите отчитат интересна тенденция при морските имоти- отлив на купувачи от Южното Черноморие и засилване на интереса им към Варна и Северното Черноморие, включително и от руснаци. В много от случаите чуждестранните купувачи търсят имоти за постоянно пребиваване.

Прогнозите на експертите от Bulgarian Properties за 2015 г. са, че възстановяването на пазара ще продължи. Ще нараства интересът към големите градове. Очакванията са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи, дори и в сегменти, които досега бяха доминирани от чуждестранни клиенти. Много българи ще придобият имоти край морето и ски курортите. В големите градове ще се търсят основно апартаменти както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция- тенденция, която се разви през 2014 г. и ще продължи.
 
 

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини