Търсене на имоти
banner

Жилища на Марс! НАСА показа как ще изглеждат извънземните домове на бъдещето

Преди три години НАСА стартира конкурс за модели на 3D принтирани местообитания, които да бъдат подходящи за живот на Марс. От многобройните участници в 3D-Printed Habitat Challenge, разпределени в 18 отбора, Космическата агенция на САЩ и партньорите й от Университета в Илинойс, се спряха на пет проекта, които ще продължат състезанието. Едно от основните предизвикателства пред участниците е не просто да имат идея как да изглеждат извънземните домове, а да работят със специален софтуер, който да прецизира дебелината на стените, херметичността, отоплението и др., за да може да устоят на суровите условия на Марс.

На този етап от състезанието, петте отбора са разделили награден фонд от 100 000 долара, предава engadget.com, като двата най-добри са взели по 20,957.95 долара. Един от тях, Zopherus от Арканзас е представил местообитание, изградено от подвижни 3D принтери, които могат да разположат съоръжения, които да изтеглят местни материали за строителство.

SpaceFactory от Ню Йорк пък са проектирали цилиндрично местообитание за максимално оползотворяване на пространството.

„Бронзовите медалисти“ от надпреварата – екипът Кан-Йейтс от Джаксън, Мисисипи, е представил марсиански дом, устойчив на прашните бури и с полупрозрачни точки по стените, за да позволи влизането на светлина.

На четвърто място се е класирал екипът SEArch + / Apis Cor от Ню Йорк, чието местообитание е същевременно много светло и силно устойчиво на радиация. 

 
И накрая, екипът Northwestern University от Илинойс, измисли дизайн със сферична обвивка и външен параболичен купол. Те искат да създадат надуваем плавателен съд като база за 3D принтера, така че да може бързо да бъде отпечатан купол с кръстосани греди.

Сега, петте екипа ще трябва да докажат, че техните идеи са осъществими чрез триизмерното печатане т.е. ще трябва да се създаде версия от една трета от техния дизайн.

 
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Domaza.bg. Можете да го изтеглите от Google Play или Itunes.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини