Търсене на имоти
banner

Предстои прекратяване на договора на Министерството на туризма с наемателя на морски плаж „село Лозенец“

Договорът  на Министерството на туризма с наемателя на морски плаж „село Лозенец“, община Царево, област Бургас, ще бъде прекратен от 1 октомври 2017 г., информира официалният сайт на министерството. Като причини за прекратяване на договора са посочени негативния обществен отзвук, предизвикан от извършените от наемателя строителни дейности на морския плаж, както и обективната му невъзможност да реализира своите права и задължения по договора.
 
До решението за прекратяване на договора се е стигнало след направените през летния сезон поредица от планирани или по сигнали и жалби проверки за състоянието на плаж „село Лозенец“, последната от които в края на месец юли 2017 г.,  и установените при инспекциите нередности. Както по-рано е било съобщено от МТ, разпоредената лично от министъра на туризма Николина Ангелкова спешна проверка във връзка с подаден през м. май т.г. сигнал за започнали строителни дейности върху скалист терен, отдаден от министерството под наем за плаж, е установила разминаване между първоначално представената от наемателя на терена схема и реалното фактическо положение, поради което строителството на заведение върху скалата е отменено.
 
Договорът за наем на морски плаж „с. Лозенец“, община Царево, е сключен на 05.07.2016 г. между МТ и определеното за наемател търговско дружество след търг с тайно наддаване, публично обявен на официалната страница на министерството и проведен по реда на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Според предвидените клаузи, договорът за наем не може да бъде прекратен в периода на активния летен сезон – от 1 юни до 30 септември, затова същият ще бъде прекратен на 01.10.2017 г., за което фирмата е информирана. Законодателството предвижда почистването, осигуряването на спасители и медицинска служба на неохраняемите плажове - тези, които нямат концесионери и наематели, да бъдат осигурени от областните управи, а премахването на незаконни преместваеми обекти на морските ивици е в компетенциите на кмета на общината, на чиято територия се намира плажът, поясняват още от МТ, чиято основна цел по отношение на морските плажове е да гарантира безопасността на туристите и да осигури спокойната работа за инвеститорите в туризма - хотелиери, стопани на плажа, туроператори и др.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини