Търсене на имоти
banner

Суецкият канал навърши 145 години

Суецкият канал навърши 145 годиниСуецкият канал, който свързва Червено със Средиземно море и скъсява водния път между Европа и Близкия изток, навърши 145 години. Открит е официално на 17 ноември 1869 г. Дължината на канала е 161 км и свързва пристанищата Порт Саид и Суец. През него минават 15% от световните морски товари и 20 на сто от превозите с нефт и нефтопродукти, а годишните приходи на Египет са 5 млрд. долара.
Според някои източници операта „Аида” на Верди е композирана за откриването на съоръжението. За изграждането му са работили 1,5 милиона души, а строителството е отнело 10 години. Ръководител на проекта е френският инженер Фердинанд Лесепс.
Плановете на египетските власти са да изгради втори Суецки канал, успореден на сегашния. Наскоро страната подписа договор с шест международни компании. В консорциума се включиха компании от САЩ, Холандия, Обединените арабски емирства, Белгия. Вторият канал ще е с дължина 74 км. , а в него ще бъдат инвестирани 4 млрд. щатски долара. Очакванията на египетското правителство са след пуска на новото съоръжение приходите на страната да се увеличат до 13,5 млрд. долара за година, което е повече от два пъти от сегашните печалби.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини